Dom > Vijesti > Sadržaj

Nastojanjima sad protiv opijuma u Afganistanu je totalni krah

Apr 16, 2016

John F. Sopko, u Pentagonu specijalne generalni inspektor za obnovu Afganistana, 15 godina nakon pada Talibana dao trijezan procjenu prošlog tjedna situacije u zemlji. Korupcija je endem i sigurnosti praktično i ne postoji. Više od 700 škole su zatvorene u posljednjih nekoliko mjeseci zbog tekuće pobune. I unatoč barem 7 milijardi dolara u kontra narkotika potrošnje, proizvodnja opijuma pogodio 3.300 tona u 2015 — točno istoj razini bilo je 2000 godine kada sad napali.

"Petnaest godina u nedovršen posao financiranja i borbe, zaista moramo zapitati,"što je pošlo krivo?' " Sopko je u obraćanju prošlog tjedna na sveučilištu Harvard, izvijestio je CNN.

Je debakl postaje sve više neizbježan. U kuću sluh na rekonstrukciji Afganistana potrošnju prošli mjesec, rep Thomas Massie (R -KY) pritisnut Pentagon osoblja na kakvu metrike su koristili procijeniti uspjeh svog borbi protiv narkotika.

"Rat protiv droge u Afganistanu," Mesi zaključio u komentarima pokupila razlog, "u Mjeri u kojoj je rat protiv droge, bio promašaj."

Mrgodan stvarnost potvrdilo je izlazni vrh zapovjednika u Afganistanu, general John Campbell, u svjedočenja pred Senat oružanih usluge odbora u veljači.

"Afganistan je u točka infleksije" i 2016 mogao biti "bolji i eventualno gore od 2015", rekao je. Ali kao CNN istaknuo, njegova poruka je bio jedan od ostati tečaj: "sada, više nego ikad, sad ne bi trebala popuštati u Afganistanu."

Unatoč pretpostavljenog sad "povlačenje", rat je samo eskalira. Američke trupe ostaju uključeni u borbe — i opijum je jasno goad sukoba. Talibani sada stekli pet okruga u pokrajini Helmand 14 kao žestoka borba se nastavlja, New York Times izvijestio prošlog mjeseca. Iako račun nije spomenuo, Helmand je Afganistanskim opijum heartland — tako kontrolu nad ovom teritoriju i plantažama unosan maka je strateški za nošenje rata širom zemlje.

I kao da Pentagon nije već imati svoje pune ruke posla sa talibanima, rastuće pobune ISIS sada bila prijetnja drugom.

U siječnju, State Department pod nazivom ISIS franšize u Afganistanu "strane terorističke organizacije," US vojne službenog ovlaštenja za davanje dobio nakon "ISIS-Horasana" grupa ili ISIS-K, CNN izvijestio.

U posljednja uvreda, američki Dron štrajkova ubili najmanje 17 ljudi u provinciji Paktika istočnom Afganistanu prošli tjedan. Pentagon tvrdili oni ubili su militanti, ali lokalni dužnosnici bili su civili, uključujući plemenski starješina, izvijestio je Radio slobodna Evropa.

Ironično, vojni stručnjaci predviđaju skori zatišje u borbama — ali samo dovoljno dugo za opijum žetve.

Prema Military.com, vojska Brig. general Wilson A. Shoffner, glavni glasnogovornik NATO operacija odlučne podrške, objasnio je tijekom Pentagon izvještaj prošlog mjeseca: "unutar pokrajine s juga na sjever kao vrijeme dopušta, a očekujemo da vidim ista vrsta uzorka ove godine. I tako smo predvidjeti porast aktivnosti [od strane Talibana] će nastaviti o drugoj polovini ožujka i onda tamo treba biti Tišina kao žetve dobiva u toku."